När förföljelsen drabbar barnen

Förföljelsen kan se annorlunda ut i olika länder, men en sak är gemensam: Den för med sig stora konsekvenser för barnen.

Narkotikakarteller i Colombia försöker ofta hindra och stoppa pastorer och kristna ledare, eftersom de arbetar för rättvisa och försöker hindra att ungdomar hamnar i narkotikamissbruk och kriminalitet. Det mest effektiva de kan göra är att angripa det dyrbaraste de har: barnen. Därför bedriver Open Doors ett barnhem och en internatskola i detta område, så att barnen kan växa upp i en trygg omgivning.

I många städer i Egypten blir de kristna barnen marginaliserade, exkluderade och utsätts för mobbning – även av sina lärare. Det är så klart ingen bra inlärningsmiljö, och många gånger saknar de kristna eleverna grundläggande färdigheter efter flera år i skolan. Därför bedriver Open Doors ett alfabetiseringsprojekt, där barnen får lära sig att läsa och skriva, men också bemöta frågor om sin kristna tro.Turkmenistan_2015_0380103595.jpg

Berättelserna är många och starka. En kristen kvinna från Centralasien berättar om sin sexårige son, Shokrab*. Första dagen i skolan kunde han knappt stå stilla, utan hoppade upp och ner av spänning och entusiasm. Han hade länge sett fram emot dagen, som äntligen var här! Hans föräldrar drev en liten blomsterhandel och han hade tagit med sig en bukett med röda och gula blommor till läraren.

Klassrummet var fullt av förväntansfulla barn. Shokrab satt vid sin anvisade plats längst bak. Rektorn kom in tillsammans med läraren. Allt var så högtidligt som en sexåring kan önska sig. Rektorn berättade vilken ära det var att ta emot dem i skolan. Han ropar upp Shokrabs namn, och Shokrab går förväntansfullt fram för att få överlämna blommorna till läraren.

”Jag sa att vi var stolta över att ta emot er, men du är en skam för skolan”, sa rektorn medan han ryckte till sig blommorna, kastade dem på golvet och trampade på dem. Shokrabs hjärta brast. Vad hade han gjort för att bli behandlad så illa?

Vi behöver be för barnen, och för föräldrarna som måste uppfostra dem under svåra förhållanden. De behöver vishet och styrka.

I vår månadstidning får du inblick i hur barnen i den förföljda kyrkan har det, och inte minst har du möjlighet att hjälpa dem. Låt dig beröras av deras berättelser. Det var inte bara blommorna som rektorn trampade på den första skoldagen…

Peter Paulsson,
Generalsekreterare Open Doors Sverige

Annonser
Detta inlägg postades i Förord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s