När demokratin sviktar

Indien är världens största demokrati med en befolkning på nästan 1,3 miljarder människor. Cirka 65 miljoner (2,3 procent) är kristna, och många av dem upplever förföljelse. Inte bara bagateller, utan allvarlig förföljelse som överfall, våldtäkter, misshandel, offentliga kränkningar eller till och med döden.

I Sverige är demokratin ett skydd för oss, även om vissa emellanåt kommer i kläm. Vi har stor anledning att värdesätta vårt land och dess demokrati. Vid ett besök i Indien i maj månad fick jag själv uppleva hur det var att inte känna mig säker. Vi besökte två av våra projekt i en avlägsen by, långt ute i landsbygden. Det är inte var dag, om ens någonsin, som västerlänningar kommer på besök.

India_2014_0430101757.jpgVårt besök väckte uppståndelse bland lokalbefolkningen, men vi slapp obehagliga upplevelser. Men bara det faktum att befinna sig i en situation där jag kände mig hotad var obehagligt. För mig varade detta bara ett kort besök, men för de lokala kristna är förföljelsen ett livsvillkor. Så här är det varje dag.

Jag önskar att du hade varit där tillsammans med mig. Att du kunde ha tryckt de kristnas händer, gett dem en kram, bett tillsammans med dem och hört deras vittnesbörd – om hur Gud är med dem, även genom de allra svåraste perioder. Han har aldrig lovat oss ett lätt liv, utan ett liv där han går med, oavsett vad som möter oss.

En av de kvinnor som vi träffade hade haft en alkoholiserad man. Eftersom hon dessutom var kristen behandlade han henne ännu sämre. I flera år fick hon utstå ett förfärligt lidande, men hon bad för sin man. I dag är han också kristen, fri från sitt missbruk och aktiv i kyrkan. Gud är stor, men kanske ser vi det ännu tydligare när vi själva möter svårigheter?

Vart vänder du dig med de svåra saker som möter dig i livet? Någon berättade en gång för mig att när du går igenom svårigheter i livet, sjukdom, arbetslöshet eller annat, kan det antingen föra dig närmare Gud eller också längre bort från honom. Hur hanterar du det svåra? Förtränger du detta eller skjuter du det ifrån dig och ”klarar av det själv”, eller söker du Gud och låter motgången göra dig mer beroende av och mer lik honom?

De kristna i Indien känner bara till en väg, en plats där de kan hämta hjälp: Hos Herren. Han kan skydda, hela, trösta och ge nytt livsmod. Vi behöver söka honom medan det finns tid.

Peter Paulsson,
Generalsekreterare Open Doors Sverige

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s