Världens värsta land

Är Nordkorea världens värsta land? Ja, Nordkorea är det värsta landet för kristna att leva i, enligt World Watch List 2017. För det 16:e året i rad ligger det överst på listan. Men det är inte bara kristna som lever under extrem press, utan det är också ett av de värsta länderna i världen att vara medborgare i.

Jag har tidigare besökt landet. Det har gett mig en djupare förståelse över de villkor människorna lever under, men också gett mig en större kärlek till folket. När Kim Jong-Un kom till makten 2011, var vi många som hoppades på en större öppenhet, och större frihet för folket. Men förhoppningarna har visat sig felaktiga, och det motsatta har skett: Diktatorn fortsätter på samma linje som sin far och farfar, och gör det fortsatt svårt för varje kristen i landet – bara att överleva är en utmaning.

North+Korea_2015_0100100188

Det som varit mest överraskande under mitt besök är regimens totala likgiltighet över sin egen befolkning. Om det skulle dö 100 eller 500 000 personer till följd av till exempel hungersnöd, så gör det inget för regimen. Det viktigaste är att landets rykte bevaras. Det är viktigt för regimen att landet framstår som ett paradis. För oss i väst betyder individen mer än landets ära, men så är det inte för Nordkoreas ledare.

Varför griper Gud inte bara in? Det är en fråga jag ofta ställt mig. Många är vi som har bett, och fortsätter att be för landet. Men än så länge ser det inte ut att bli någon förändring. Vad har detta land och dess befolkning gjort, för att de ska lida så mycket?

Men det är något som händer. Inte öppet, men i människors hjärtan. Nordkoreas kristna står fasta i sin tro, trots den extrema förföljelse de möter. Flera nordkoreaner som flytt till friheten i Kina, har där blivit kristna och får en längtan att återvända till Nordkorea (och därmed en säker död om de upptäcks). Varför? För att de längtar efter att deras familjer och vänner ska få höra evangeliet.

North+Korea_2010_0050101860.jpg

Guds rike, som inte är av denna världen, verkar i Nordkorea. Därför måste vi fortsätta att be, inte bara om att det mänskliga styret ska falla, utan om att kristna ska fortsätta att missionera och nå ut med evangeliet till sina landsmän.

Men låt oss också be för oss själva – att den nöd som de har för att deras landsmän ska höra evangeliet, ska drabba oss, och att vi får en nöd för vårt land.

Är vi beredda att riskera livet, eller vår bekvämlighet, för att våra grannar, vänner och vår familj ska få höra evangeliet? Lyckligtvis kommer vi inte att riskera döden för att dela evangeliet, men ansvaret för att vår familj, grannar och vänner får höra det är ditt och mitt. Låt oss använda den frihet vi har!

Peter Paulsson
Generalsekreterare Open Doors Sverige

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s