Hur påverkas du av motgång?

Man brukar säga att livet inte är en dans på rosor. Ibland har vi vind i seglen och ibland är det uppförsbacke. Händelser vi möter och människor vi stöter på blir till en unik livserfarenhet. Vi kan välja att betrakta dessa erfarenheter som något Gud har placerat i vår väg med syfte att forma våra liv enligt Hans perfekta plan. Vår inställning till de problem och motgångar vi möter avgör om de blir oss övermäktiga eller leder till utveckling.

Ofta vill vi inte se på motgång, problem och förföljelse som något för vår egen nytta. Vi undviker därför svårigheter utan att stanna upp och fundera över vilken nytta de kan föra med sig. Sebastian Balfray har sagt: ”En dag kommer vi inte skämmas för vårt lidande, utan för att vi vikt undan från lidandet och hanterat lidandet illa.”

Central+Asia_2014_0430102440.jpg

En ung kvinna berättade för sin mor att hon tyckte livet var svårt. Att hon inte visste om hon över huvud taget skulle klara av alla motgångar som avlöste varandra. Hennes mamma tog då med henne till köket. Hon placerade morötter, ägg och en tepåse i var sin kastrull och lät allt koka i tjugo minuter innan hon hällde upp innehållet i var sin skål. Hon lät dottern undersöka morötterna lite närmare och kunde då konstatera att de blivit mjuka. När hon skalade ett ägg fick hon bekräftat att det var hårdkokt. När hon slutligen drack av teet, spred sig en väldoft och en rik arom.

Dottern såg frågande på sin mamma som förklarade att var och ett av dessa objekt hade reagerat olika inför samma omständighet. Det kokande vattnet hade förändrat morotens konsistens från något hårt och fast, till något som var mjukt. Äggets tunna skal hade skyddat det flytande innehållet, men i det kokande vattnet hade innehållet stelnat. Med tebladen var det annorlunda. Här var det tebladen som hade förändrat det kokande vattnet. ”Vem är du?” frågade hon dottern.

Liknar du en morot som verkar stark och fast men som i motgång förlorar sin styrka och blir vek och formlös?

Är du som ett ägg, som börjar med ett mjukt och formbart hjärta, men som förändras när hettan stiger? Har ett formbart och levande inre förhärdats inför en nära anhörigs bortgång, ett brustet förhållande eller en ekonomisk motgång? Utsidan ser ut att vara oförändrad, men på insidan sitter ett förhärdat hjärta som gjort dig bitter och hård?

Eller är du som en tepåse som förändrar din omgivning och de omständigheter som är orsak till själva smärtan? När vattnet blir varmt, framträder både doft och smak som förändrar situationer och sprider en välbehaglig Kristus-doft?

Peter Paulsson
Generalsekreterare Open Doors Sverige

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s