Är vi medbrottslingar?

”Jag har försökt hålla minnet vid liv. För om vi glömmer är vi medbrottslingar.” Det sa nobelpristagaren Elie Wiesel, som dog 2016. Han överlevde förintelsen och gjorde det till sitt livsuppdrag att se till att förintelsen, då 6 miljoner judar dödades, aldrig skulle glömmas bort.

I dag möter över 215 miljoner kristna allvarlig förföljelse på grund av sin kristna tro. I Nordkorea räcker det med att du äger en bibel för att riskera att dödas. I Pakistan kidnappas i genomsnitt två flickor om dagen. De våldtas, tvångskonverteras och gifts bort. I ett land som Somalia är det omöjligt att genomföra en kristen begravning. I Egypten tar det många år för att få tillstånd att reparera sin kyrkobyggnad, om tillståndet någonsin kommer.

israel_2012_0260008785

I Indien utfördes i snitt 40 attacker i månaden mot kristna eller mot kyrkor. I Kairo såg vi ett terrorattentat som riktades mot St. Markuskyrkan under julen 2015. 25 människor dödades och många skadades. Under påsken 2016 dödades 70 människor i ett terrorattentat mot en lekplats i Lahore, Pakistan.

I medierna kan vi läsa om dessa våldsamma händelser. Men vi hör inte lika mycket om vardagen för miljoner kristna som lever under allvarligt förtryck, där kristna får de sämst betalda jobben, eller stängs ute från utbildningssystemet eller där deras affärsverksamhet bojkottas.

Varje år lanserar Open Doors rapporten World Watch List. Vi uppmärksammar de 50 länder där kristna betalar det högsta priset för sin tro. Vi har sammanställt listan med hjälp av ett frågeformulär, som experter i över 70 länder besvarat. Miljontals kristna förtjänar att media, myndigheter och framför allt kristna i Väst inte är likgiltiga för den förföljelse de möter. Vi är en kropp i Kristus, och deras situation angår oss!

Open Doors vill styrka förföljda kristna genom att besöka och uppmuntra dem, genom att göra Bibeln tillgänglig, undervisa, utbilda, ge materiell hjälp eller mikrolån.

Bakom varje siffra i World Watch List står en person med starka och svåra berättelser. Många har varit tvungna att gå under jorden och lever gömda. Open Doors vill ge en röst till den förföljda kyrkan och uppmana till engagemang. Om vi glömmer dem – är vi då medbrottslingar?

Peter Paulsson
Generalsekreterare Open Doors Sverige

 

Annonser

One comment on “Är vi medbrottslingar?

  1. TonyMalmqvist skriver:

    Stort tack dina rader och ett nog så angeläget budskap till en kyrka i Väst som har slumrat in i sin egen bekvämlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s