Varför Gud?

Hur många av oss har inte ställt oss frågande, när vi har mött eller varit med om något som vi till fullo inte förstår. Varför grep Gud inte in? Varför stoppade han det inte? Vad ska hända nu?

Som människor, framför allt här i västvärlden, vill vi gärna förstå och kunna förklara Gud. Men det kan vi inte och blir därför frustrerade, arga eller bittra, när det sker något som inte omedelbart är logiskt eller till vårt bästa. I vår bön har vi en tendens att föreslå Gud hur han ska lösa våra problem.

Livet går inte alltid den väg som vi har tänkt eller planerat. Vi blir sjuka, närstående drabbas av dödsfall, vi förlorar jobbet eller misslyckas på olika områden. Vems fel är det? Ofta vänder vi pekfingret mot Gud, som om vi visste bättre, och säger: ”Gud, om du nu…”

pakistan_2008_0040002263

I vår månadstidning för januari kan du läsa om kristna som fått sina liv förstörda av de så kallade hädelselagarna. De får tillbringa livet i fängelse, blir utstötta av lokalsamhället, mobbade i skolan, bortjagade från sin bostad, eller förlorar sitt liv på grund av att någon (många gånger felaktigt) anklagat dem för att kränka en gudom eller ett religiöst system.

Ganska plötsligt tar sig livet en oväntad vändning. Många har varit rädda för det, men inte riktigt trott på att deras trevliga grannar eller kollegor skulle kunna göra något sådant.

I Indonesien är detta ett stort problem. Kristna från landet berättar att muslimer i detta muslimska land kan vara vänliga grannar, kollegor eller vänner. Men av en eller annan anledning sätter radikala muslimer press på dem, och de går från att vara vänner, grannar eller kollegor till att bli förföljare.

Detta gör det mycket otryggt för de kristna i landet. Man vet aldrig var anklagelserna kommer ifrån. Ofta går det också ut över barnen, som blir mobbade i skolan.

Trots trycket de kristna möter i dessa länder och områden är det få som väljer att ge upp och lämna sin kristna tro. De flesta håller fast oavsett. De har mött Gud. De har upplevt honom som stark och trofast, trots svårigheterna de möter.

Har du det? Vi är inne i ett nytt år. Är du redo för ett nytt år tillsammans med Honom, oavsett vad det nya året bär med sig? Även om de inte blir ett lätt år? Kanske kommer det inträffa svåra saker i världen 2017. Men om du vill, kommer Jesus att vara med dig under hela året, varje dag. Både i lätta dagar såväl som svåra.

Peter Paulsson
Generalsekreterare Open Doors Sverige

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s