Släpp de förtryckta fria!

De flesta som bor i Sverige har fötts på ett sjukhus. Det är till BB man åker när man ska föda barn. Bibeln berättar att Josef och Maria var på resande fot när Jesus skulle födas. Och även om det inte står att de försökte komma till ett sjukhus, så vet vi i alla fall att de letade efter ett lämpligt rum i Betlehem. Men det fanns inga lediga rum och Jesus föddes i ett stall. Om det varit i våra dagar hade det kanske skett i ett garage. Eller på en flyktingförläggning.

Man kan nog anta att de blivande föräldrarna ville skapa de bästa förutsättningarna inför förlossningen. Därför kan man undra om inte Josef och Maria i ren desperation vid något tillfälle argumenterade med ”receptionisten”? Sannolikheten att få ett rum borde ju öka, om man berättade att det var den väntade Messias som skulle födas.

Israel_2010_0110100112.jpg

Väggmålning på en vägg i Betlehem. Foto: Open Doors

Jag tror inte att Josef och Maria utnyttjade situationen till sin fördel. De visste att något stort var på gång, men hade samtidigt inte helheten klar för sig. Och tur det. För så snart uppgiften spreds om ”judarnas nyfödde konung”, så iscensattes ett urskillningslöst och omfattande barnamord.

Jesu födelse innebar att en ny tid hade inletts. Frälsningsplanen skulle verkställas. Snart skulle frihetens evangelium predikas. Inför detta bävade mörkrets makter. Människor med religiös och politisk makt kände sig hotade. En strid som pågår än i dag.

Världens olika religioner bygger allt som oftast upp kontrollsystem, som inkräktar på människors frihet. Ofta är det ett ömsesidigt samspel, där makthavare använder de religiösa systemen för att hålla kontroll på befolkningen. Personer med en avvikande uppfattning pressas till likriktning. Detta leder till att bland annat kristna förföljs.

Många länder har tagit ytterligare steg och under senare år infört lagar som förbjuder konvertering från landets främsta trosuppfattning. Detta är sedan länge vanligt i den muslimska världen, men sker numera även i länder där hinduismen dominerar (som Indien) samt i buddhistiska länder (som Bhutan), vilket du kan läsa om i månadens tidning.

Oavsett system är detta våldsamma övergrepp på befolkningen, som förstås strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Motsvarigheten för oss i Sverige skulle vara att regering gav en särställning åt sekularismen och förbjöd alla medborgare att lämna den breda vägen och bege sig ut på ett religiöst stickspår. Men det skulle väl aldrig kunna hända här?

 

Peter Paulsson
Generalsekreterare Open Doors Sverige

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s