Förlåtelsens väg

Tårarna rinner ner för kinderna på Jackeline*. I handen håller hon ett slitet litet färgfoto av sin pappa. Hon var bara sju år när han dödades.

”Det som hände mig händer så många barn i Colombia”, säger hon. ”Jag minns inte min pappa så bra längre, men jag saknar honom fortfarande. Ibland önskar jag att han var här och att jag kunde känna hans armar omkring mig”.

Jackeline är i dag 15 år gammal. Hon bor i Colombia och är en av alldeles för många kristna som betalat ett högt pris för sin tro på Jesus. Hon är ett av många offer för illegala gerillagruppers skoningslösa framfart mot dem som inte stöttar deras vision eller ideologi. Pastorer och deras familjer är särskilt drabbade, eftersom deras arbete underminerar narkotikahandeln och idén om revolution. Kidnappningar av barn har varit ett stort problem och ett effektivt medel för att sprida fruktan och apati. Barn tvingas till att bli barnsoldater, de hjärntvättas och drillas till att bli ett hot mot sin egen familj. Många unga flickor blir sexslavar och tvingas till prostitution för att tillfredsställa gerillasoldater.

Colombia_2015_0110100506.jpg

Colombia kämpar för sin framtid, och samtidigt behöver landet helas från sina många sår, som skapats av det över 50 år långa inbördeskriget. En majoritet av den colombianska befolkningen röstade nyligen nej till fredsavtalet regeringen ingått med Farc-gerillan. Bara 37 procent deltog i folkomröstningen. För många brast hoppet om fred, för andra tände valresultatet hopp om rättvisa och även hämnd.

Sebastian blev rekryterad till en illegal vapengrupp som barn. Han var en sann revolutionär med stor beundran för Mao och Marx. Men ett möte med Jesus förändrade allt. Och det är i mötet med Jesus som Colombias framtid är. För i Jesus Kristus finns både rättvisa och förlåtelse, och hopp om en ny framtid.

Låt oss trofast stå fasta, tillsammans med våra colombianska trossyskon, i bön för landet. Vårt hopp är att alla barn ska slippa uppleva samma smärta och sorg som Jackeline har upplevt. De som väljer förlåtelse istället för hämnd, bekännelse framför förnekelse och som lär sina barn att älska istället för att hata är troshjältar som vi kan lära oss något av. Men det är ett svårt val, där man måste trotsa sina känslor om hämnd och upprättelse.

Open Doors vill vara där för dem. Vår kallelse är att ”styrka det som är kvar och som är nära att dö” (Upp 3:8). Förföljda kristna kräver inte mycket, de ropar inte högt, utan de ber oss att stå tillsammans med dem i bön.

Peter Paulsson
Generalsekreterare Open Doors Sverige

*Namnet har ändrats av säkerhetsskäl.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s